Tiden efter förlossningen och resten av livet

Direkt efter förlossningen ska du följas av MVC eller remitteras till vårdcentralen/hälsocentralen tills ditt blodtryck är normalt igen. 

Proteinet som läckts ut i urinen brukar försvinna av sig självt. Har du kvarstående protein i urinen 12 veckor efter förlossningen ska du få remiss till allmänläkare alternativt njurspecialist för fortsatt utredning. 

SFOGs rekommenation och råd är att alla som genomgått preeklampsi ska erbjudas ett läkarbesök 8-12 veckor efter förlossningen. Har man haft svår preeklampsi/eklampsi eller HELLP bör du få träffa specialistläkare.  Det är viktigt att få möjlighet att prata om sin upplevelse, ställa frågor om det man gått igenom och eventuellt fortsatt behov av stödsamtal.

Känner du i efterhand att du behöver prata med någon kan även BVC hjälpa till med detta.

Du har minst dubbel så hög risk för hjärt- och kärlsjukdom efter att du haft någon form av preeklampsi. Du bör följa ditt blodtryck årsvis på till exempel vårdcentralen eller hälsocentralen även om det efter förlossningen gått tillbaka och du befinner dig inom gränsvärden för normalt blodtryck. 

Precis som vid hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderas fysisk aktivitet, undvika tobak, goda kostvanor och eftersträva en hälsosam kroppsvikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: