Om vården brister

Vi är övertygade att vi som patienter, närstående, barnmorskor och läkare har samma mål och vision. Att du som kvinna och ditt blivande barn ska vara så säker och trygg som möjligt under graviditeten och under förlossning. Det finns flera saker som kan förbättras i vården av patienter med preeklampsi, eklampsi och HELLP och vi ser fram emot att få göra det tillsammans. 

Preeklampsi, eklampsi och HELLP är svåra tillstånd och handläggningen av dessa inom vården är inte helt enkel. Då anser Preeklamsiföreningen att är det extra viktigt att följa de nationella evidensbaserade råd och riktlinjer som SFOG- ARG preeklampsi tagit fram och i egenskap av vårdpersonal att lyssna på patienten framför sig.

Om du genomgått preeklampsi, eklampsi eller HELLP och har funderingar efteråt, kan du be att få prata med någon på den vårdenhet detta skedde. Detta är viktigt för att du som patient ska förstå vad som hänt, men du ska även känna dig trygg med vad du kan behöva tänka på framöver avseende eventuell ny graviditet och ökad risk före hjärt- och kärlsjukdom.

Om du inte känner att du får svar på dina frågor och funderingar, eller om vill ha hjälp i kontakten med vårdenheten kan du kontakta Patientnämnden i den region du fick vård så kan dom hjälpa dig med detta. Du hittar din regions Patientnämnd på 1177.se https://www.1177.se/sa-fungerar-varden/om-du-inte-ar-nojd/om-du-inte-ar-nojd-med-varden/

eller via https://www.ivo.se/for-privatpersoner/om-patientnamnden/

Om du anser att brister ha skett i vården av dig eller/och ditt barn kan du gå vidare och anmäla händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Det kan t.ex vara att du eller ditt barn tog skada av en situation som hade kunnat undvikas. Det är viktigt att tänka på att en klagomålsanmälan till IVO har begränsat sekretesskydd. Det betyder att IVO normalt lämnar ut handlingen till den som begär det, även om den innehåller uppgifter om hälsa och personliga förhållanden. IVO bedömer utifrån patientsäkerhetslagen om ärendet ska utredas eller inte och dom utreder som regel inte händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden men det är från fall till fall.

https://www.ivo.se/privatpersoner/informera-eller-anmala-halso-och-sjukvard/

Du kan ha rätt till ersättning

Löf (Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) är ett rikstäckande försäkrings­bolag som försäkrar de vårdgivare som finansieras av regionerna. Om du drabbas av en skada i samband med hälso- och sjukvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen.  Löf har som uppdrag att utreda och lämna ersättning till patienter som skadas i vården. https://lof.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: