Preeklampsi i populärkulturen

Ett plötsligt och dramatiskt förlopp, en tunn linje mellan liv och död.
Preeklampsi är som gjord för dramatiska skildringar. 
Vi har hittat fyra exempel från tv.

Att den populära karaktären lady Sybil i den brittiska dramaserien Downton Abbey drabbades och dog av preeklampsi och eklampsi skakade om en stor publik i tv-sofforna världen över när avsnittet sändes 2012-2013.

Highclere Castle, eller Downton Abbey som den heter i tv-serien. Här utvecklar lady Sybil preeklampsi och eklampsi under graviditeten och förlossningen av sitt första barn.
Photo by Tim Alex on Unsplash

Två läkare finns på plats på det fiktiva godset i England på 1920-talet när lady Sybil ska föda. De gör olika bedömning av hennes sjukdomstillstånd. Tecknen finns där; svullna anklar, fostret bedöms vara litet och lady Sybil uppträder lite virrigt. En läkare förordar ett akut kejsarsnitt på sjukhus, den andre vill avvakta och vill inte skrämma upp familjen. 

Lady Sybil föder barnet vaginalt, men dör efter förlossningen under ett eklampsianfall. Kvar står maken Tom med en liten dotter.

Stor uppmärksamhet i medier

Tv-dramat medförde en ökad uppmärksamhet och kunskapsspridning kring preeklampsi.

Som tillexempel här hos ABCnews, CNN, Washington post och Daily mail

En läkarstudent gjorde en genomgång av lady Sybils sjukdomsförlopp och de olika läkarnas bedömning.

Två patienter i Grey’s anatomy

Preeklampsi har förekommit två gånger i sjukhusserien Grey’s anatomy. I säsong fem var en patient med preeklampsi tillsammans med andra diagnoser med i ett par avsnitt.

I säsong 14 kommer Karin in till sjukhuset gravid i vecka 37. Förlossningen har börjat, och barnet föds.  Andra komplikationer inträffar, och Karin väntar på ett rum.  Som den långkörare till sjukhusserie Grey’s anatomy är så är det självklart så att den behandlande läkaren visar sig ha haft ett förhållande med den gravida kvinnans make. 

Karins tillstånd förvärras och läkarna kan efter bland annat urinprov och leverprov konstater att hon har HELLP. Karin visade sig ha ett väldigt lågt blodtryck i normalfallet, så ett förhöjt blodtryck hos henne såg normalt ut vid en första anblick.

Eklampsi i premiärsäsongen av ER

Redan i första säsongen av ER (Cityakuten på svenska) i mitten av 1990-talet kommer en gravid kvinna in till akutmottagningen i Chicago.  Hon har två veckor kvar till sitt beräknade förlossningsdatum och det är hennes första barn. Hon måste kissa ofta och det svider. Blodtrycket ligger på 130/90, men går ner. Kvinnan har äggvita i urinen och får diagnosen urinvägsinfektion.

Men kvinnan kommer snart tillbaka till akuten under ett eklampsianfall. Hon behandlas med magnesium och tillståndet tycks bli stabilt igen.

Flera komplikationer inträffar och förlossningsavdelningen med sina specialister är upptagna med annat. Det blir upp till läkarna på akuten att ta hand om den svårt sjuka mamman och det medtagna barnet i magen. 


Information om de omnämnda avsnitten
Cityakuten 
Säsong 1, avsnitt 19
Love’s labor lost
Finns på Viaplay

Grey’s Anatomy
Säsong 5, avsnitt 14-16
Beat your heart out
Before and after
An honest mistake
Finns på Disney+

Grey’s Anatomy
Säsong 14, Avsnitt 10
Personal Jesus
Finns på Disney+

Downton abbey
Säsong 3, avsnitt 5
Finns på Netflix

Triggervarning! Avsnitten skildrar sjukdomsförloppet och förlossning väldigt närgånget, särskilt avsnitten från Cityakuten och Grey’s anatomy. 

%d bloggare gillar detta: