Tre miljoner kronor till studie om uppföljning efter preeklampsi

PEPP-studien, ett skräddarsytt åtgärdsprogram för att förbättra hjärt-kärlhälsan hos kvinnor som drabbats av preeklampsi under deras första graviditet, har fått ett anslag på tre miljoner kronor från Hjärt-lungfonden.

– Vår målsättning är att minska den långsiktiga risken för hjärt-kärlsjukdom genom tidiga och riktade insatser. Genom att utnyttja perioden direkt efter första graviditeten kan vi erbjuda dessa kvinnor en unik chans till en hälsosammare framtid, säger Anna Sandström, docent vid Karolinska Institutet.

Anna Sandström.
Anna Sandström.

Studien leds av Anna Sandström, obstetriker och docent på avdelningen för klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet och Kari Johansson, nutritionist och docent vid Karolinska Institutet.

– Om åtgärdsprogrammet visar sig vara framgångsrikt, har vi inte bara möjlighet att förbättra livskvaliteten och hjärt-kärlhälsan för dessa kvinnor utan även att bredda vår förståelse och våra insatser efter andra graviditetsrelaterade komplikationer, säger Kari Johansson.

Kari Johansson.
Kari Johansson.

Preeklampsiföreningen har fyra medlemmar med som patientrepresentanter i planeringen av studien. Föreningens medverkan nämns också som positiv i Hjärt-lungfondens motivering! Patientrepresentanterna har bland annat fått ta del av och ge feedback på den app som ska användas i studien.

Preeklampsiföreningens medlemmar och följare har också varit en viktig del i arbetet! Många svarade på en enkät i höstas, och några blev också tillfrågade och ställde upp på intervjuer om uppföljning efter preeklampsi. Stort tack till er alla!

Läs mer om anslaget från Hjärt-Lungfonden här. (Bläddra ner en bit på sidan)